Nationale vrijstelling EU-vlagvereiste 2025

Volgens de voorgestelde Eindejaarsregeling 2024 is de nationale vrijstelling van het EU-/EER-vlagvereiste in 2025 van toepassing. Ieder schip dat in 2025 nieuw aan de vloot wordt toegevoegd, hoeft niet te voldoen aan het EU-/EER-vlagvereiste om de tonnageregeling te kunnen toepassen. Een scheepvaartonderneming moet wel minimaal één schip in (mede-)eigendom, in rompbevrachting, of in bemanning- en technisch beheer hebben welke een EU- of EER-vlag vaart om de tonnageregeling toe te kunnen passen. De Eindejaarsregeling 2024 is nog onder consultatie en is dus nog niet in werking getreden.

EU-vlagvereiste

Om  de tonnageregeling te kunnen toepassen is voor de scheepseigenaar, de rompbevrachter en de ondernemer die voor een ander het volledige bemanning- en technische beheer verricht,  vereist dat het schip de vlag voert van een EU- of EER-lidstaat. Hierop bestaan enkele uitzonderingen. Eén van deze uitzonderingen is als in een bepaald kalenderjaar de nationale vrijstelling van kracht is. De vorige nationale vrijstelling was van kracht in 2021. Of de nationale vrijstelling in een kalenderjaar van kracht is, wordt bepaald aan de van het percentage van de nettotonnage van de schepen met een EU- of EER-vlag ten opzichte van de totale nettotonnage van de kwalificerende schepen in Nederland. Als vastgesteld wordt dat dit percentage gedurende 3 jaar gemiddeld genomen niet is gedaald dan is de nationale vrijstelling van kracht. Uit de voorgestelde Eindejaarsregeling 2024 blijkt dat het percentage nettotonnage kwalificerende EU-/EER-schepen ten opzichte van de totale nettotonnage van de kwalificerende schepen in de periode 2021-2023 licht is toegenomen ten opzichte van 2020-2022. De nationale vrijstelling is voor 2025 dus van kracht.

Minimum van 1 schip met EU-/EER-vlag

Om de tonnageregeling te kunnen toepassen is het dus niet vereist dat de schepen die in 2025 aan de vloot worden toegevoegd, varen onder de EU-/EER-vlag. Sinds 1 januari 2020 is daar wel de voorwaarde bijgekomen dat een scheepvaartonderneming al minimaal 1 schip in (mede-)eigendom, in rompbevrachting, of in bemanning- en technisch beheer heeft welke wél een EU-/EER-vlag vaart. Mocht dit niet het geval zijn in 2025, dan zal zij eerst minimaal één schip onder de EU-/EER-vlag moeten brengen. Alle volgende schepen die in 2025 aan de vloot worden toegevoegd hebben dan een vrije vlagkeuze.

Tot slot

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog verdere vragen over het toepassen van de tonnageregeling? Of wilt u graag gebruik maken van de nationale vlagvrijstelling in 2025? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren