Weekers: 50% afschrijven op bedrijfsinvestering in 2013

Het kabinet wil een flinke eenmalige impuls op bedrijfsinvesteringen. “Bedrijven kunnen in 2013 direct 50% van hun investering afschrijven, normaal is dat maximaal 20%”, aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

In essentie wordt door deze maatregel pas later belasting over de winst betaald. Het doel van de hogere afschrijving is om bedrijven tijdelijk meer financiële armslag te geven voor het doen investeringen en daarmee een bijdrage te leveren aan de binnenlandse economische groei. Dat voordeel bedraagt € 630 miljoen in 2013 en € 165 miljoen in 2014. De regeling is onderdeel van het pakket aan maatregelen dat binnenkort door het kabinet aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Daarnaast gaat Weekers samen met banken en institutionele beleggers onderzoeken hoe de Nederlandse export een extra steuntje in de rug kan worden gegeven. Veel grotere en kleinere Nederlandse bedrijven zijn als producent of toeleverancier betrokken bij producten die worden geëxporteerd. Doordat banken echter hun balansen opschonen, wordt het voor hen lastiger om tegen scherpe tarieven kapitaal beschikbaar te hebben voor de financiering van middel- en langetermijn exporttransacties. Om de exportgoederen tegen concurrerende financieringsvoorwaarden te kunnen blijven aanbieden, wil Weekers samen met banken en institutionele beleggers onderzoeken hoe de bestaande kredietgaranties zo innovatief en slim mogelijk kunnen worden ingezet om exportfinancieringen te verkrijgen.

Meer informatie?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies.
Annuleren